Fler sjukanmäler sig av mobbning

Försäkringskassan rapporterar att de förra året fick in 1 160 anmälningar på arbetssjukdomar där anledningarna var mobbning eller kränkande särbehandling. Det är en kraftig ökning och nästan en fördubbling från 2010, skriver tidningen Vårdfokus.

Läs hela artikeln här

Få konkreta lösningar mot våld i skolan

Göteborgsposten: Politikerna i Göteborg föreslår att skolvåldet ska stoppas med handlingsplaner och värdegrundsarbete. Claes Jenninger, vars mobbade son har tagit sitt liv, trycket istället på konkreta lösningar.

Läs artikeln här

Mamman om mobbningen: “De skrev att hon skulle dö”

Blekinge: Förra veckan skrev 24Blekinge en artikel om en mobbad elev som vägrar gå till skolan – nu väljer flickans mamma att berätta hela historien. ”Jag vet att ungdomar mår dåligt och att självmord ökar. Är det dit vi måste komma innan något händer?” säger flickans mamma, Jeanethe Viderberg.

Läs hela artikeln här

Emmas 8-årige son mobbas – vill nu dö

Sedan i julas pratar Emmas åttaårige son ofta om att han vill dö.  Barnen på hans skola säger att han är tjock – och slår honom.
– Jag vet inte hur många gånger vi behövt stanna honom när han har gått mot tågspåret, säger Emma, 26.

Läs mer om Emmas son  i Expressen

Mobbning i barndomen ger senare psykiska konsekvenser

I Lancet Psychiatry presenteras en undersökning från Storbritannien kring konsekvenserna av mobbning i skolan och misshandel i hemmet. Att inhämta uppgifter kring detta är naturligtvis inte helt enkelt. Det författarna gjort är att använda data från närmare 5 300 individer som ingår i två kohorter. Individerna var barn när de började följas i början av 1990-talet. De fick i åldrarna 8, 10 och 13 år svara på frågor kring om de utsatts för mobbning av jämnåriga, och mellan 16 och 30 procent (beroende på kohort) uppgav att de varit utsatta.

Läs mer

Över 60 000 elever mobbas

En till två elever i varje klass mobbas i skolan.  Många mobbas under flera månader eller längre, men möts av en tystnad. Nu ska problemet tacklas från olika håll.  Snart är sommarlovet över och skolstarten står inför dörren. För många känns det kul och pirrigt att få träffa sina kompisar igen. Men inte för alla.

Läs mer

Elev kränkt på sociala medier

Trots uppgifter om kränkningar mot en elev i Degerfors gick skolan i flera fall inte vidare med uppgifterna till huvudmannen kommunen.

Nu kräver Barn- och elevombudsmannen (BEO) skärpning från de ansvariga i kommunen när det gäller anmälningsskyldigheten i liknande fall. Eleven ifråga ska bland annat ha utsatts för hot och kränkningar via sociala medier. 

BEO ger vidare Degerfors kommun en anmärkning när det gäller skyldigheten att vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.
Degerfors kommun ska senast den 9 mars 2015 redovisa vilka åtgärder som vidtagits med anledning av BEO:s beslut.

En lärare eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling j skolan är skyldig att anmäla detta till rektorn. En rektor som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Så har alltså inte gjorts i det här fallet.

Källa: NA 18 dec 2014

 

Rektor jämför mobbning med Paradise Hotel

Julia, 13, mobbades så svårt att läraren inte vågade släppa ut henne på rast.
 Rektorn svarade – det är så tjejer beter sig och hänvisade till Paradise Hotel.
 Nu tvingas hon byta skola.

Allt startade med det nya läsåret då Julia började i sjuan på en ny skola. Efter småbråk, bland annat om en kille, började två jämnåriga tjejer som Julia tidigare varit kompis med att trakassera henne dagligen.
 Hemma satt hon på soffan och grät och ville inte gå till skolan. Hennes mamma och styvpappa övertalade henne att ändå göra det, och kontaktade även rektorn som arrangerade enskilda möten med de tre tjejerna. Det utmynnade i att Julia kom in i en stödgrupp på skolan där hon gick ett par gånger. 
Sedan kom höstlovet.
 – Då började jag få sms från dem där de skrev att jag var äcklig och vidrig och klankade ned på mig i allmänhet. Och så började det ringa på nätterna, anonyma samtal som dö, hora, säger Julia.
  Det skulle bli ännu värre.  Någon vecka efter lovet ringde Julia sin mamma. I stället för att gå ut på rast hade hon gömt sig i ett klassrum.

Läs mer i Värmlands folkblad

 

Experten: Så skyddar du ditt barn på nätet

Vad gör man om man är orolig för att ens barn behandlas illa på nätet?  Ett vanligt problem bland vuxna är att de ger upp för lätt, menar Anna Norlén, psykolog och psykoterapeut vid Ericastiftelsen.  – Det är lätt att lägga locket på när oron kommer.

 Förklara varför det är farligt. Vi är ganska bra på att berätta för barn vad de inte får göra på nätet. Att de inte ska berätta var de bor, inte skicka bilder eller träffa någon de lär känna på nätet. Men vi behöver tillägga att det finns folk på nätet som luras. Som ger sig ut för att vara barn/unga men inte är det. Och att de gör det i sexuella syften.

 Börja tidigt. Vi tror ofta att de som utsätts för detta är runt 14, 15 eller 16 år. Men i vissa fall är de så unga som sju eller åtta. Det bästa är att börja prata om internet och vad som gäller runt gränser, kroppslig närhet och så småningom sex så tidigt som möjligt.

Läs mer här