Mobbad som barn – så påverkas vuxenlivet

Det är bara några procent av skolbarnen som blir mobbade. Men för de som drabbas blir livet tufft. – Det slår hårt att vara utsatt, säger Karin Hellfeldt som forskar om mobbning på Örebro universitet. För tjock, för smal, för ful. De barn som blir mobbade tror oftast det beror på deras utseende. Och mobbningen skapar stora problem. Barnen får ont i magen, har svårt att sova, känner sig otrygga i skolan. Dessutom skäms de.
– Det är jobbigt att berätta för lärarna att de andra inte vill att man ska vara med. Man tror det är sig själv det är fel på, säger Karin Hellfeldt.

Vet man hur det går för de som bli mobbade sen som vuxna?
– Det finns ganska lite forskning kring det här. Men har man varit utsatt kan man få svårt att skapa relationer, Man får en lägre självkänsla och ett lägre självförtroende. Man känner att man inte duger.
I enkätundersökningen visar det sig att social mobbning är vanligast, man blir oftare utfryst än får slag och sparkar. Man ser också att mobbningen är värst i de lägre årskurserna och minskar något på högstadiet. 

Mobbning på internet, att någon skriver saker om en person i olika sociala forum, är fortfarande ganska ovanligt.
– Ja, det är en liten andel som blir utsatta för nätmobbning. Det rör sig om 1,5 procent. Det vanligaste är fortfarande att mobbningen sker på skolan men på nätet får det en annan spridning och kan ligga kvar på ett helt annat sätt, säger Karin Hellfeldt.
– Här ser vi också en överlappning. De som blir mobbade i skolan, de blir det också på nätet. Nerikes Allehanda: Gå till artikel 

Rektor anmälde inte när elev kände sig kränkt

Skolinspektionen riktar ett föreläggande mot Kumla kommun, efter att rektorn på en av kommunens skolor inte anmält en situation där en elev kände sig kränkt.

Eleven har i den inlämnade anmälan uppgett en känsla av att känna sig hånad, utesluten och lämnad. Kumla kommun å sin sida beskriver att det varit stökigt i elevens klass, vilket kan ha bidragit till att eleven kände sig otrygg. Stödåtgärder vidtogs, men en händelse i december anmäldes aldrig av skolans rektor.

Läs mer

Ungdomar hängs ut anonymt med ny app

Ungdomar trakasseras, hotas och hängs ut med nakenbilder av anonyma avsändare på den nya appen Secret. På kort tid har den polisanmälts ett tiotal gånger bara i Skåne. – Det kan bli aktuellt att begära ut namn på dem som skrivit, säger Ola Hornemark vid Skånepolisen.

 Appen Secret lanserades i våras och är tänkt att låta användarna anonymt avslöja hemligheter till en specifik grupp från sina Facebook-konton eller telefonböcker. Det dröjde dock inte länge förrän den började missbrukas. I Brasilien har den redan förbjudits av en domstol, skriver Helsingborgs Dagblad, och i Sverige har den polisanmälts ett flertal gånger sedan skolorna startade i slutet av augusti. – Den här appen föder stora problem med nätmobbning. Vi har fått in ett tiotal anmälningar från lite olika håll i Skåne. De är under utredning, det rör sig om förtal och två fall av olaga hot, säger Ola Hornemark, verksamhetsutvecklare vid polisen i Skåne.

Aftonbladet, Läs mer

Anmälningar om mobbning ökar

 Anmälningar om mobbning fortsätter att öka, på två år har antalet anmälningar om kränkande behandlingar till Barn och elev-ombudet ökat med 24 %. 

Men Göteborgsforskaren och före detta läraren Göran Englund som har forskat på mobbning säger att det är svårt att svara på vad som ligger bakom ökningen. – Det kan bero på möjligheten att anmäla på webben till exempel, tillgängligheten att anmäla skolan har blivit lättare och mer allmänt känt. Eller så är det faktiskt så att mobbning och kränkningar ökar i skolan, det vet vi ju inte riktigt, säger forskaren Göran Englund.

Läs mer P4 Göteborg

Kränkning på skolan: ”Känner oro att skolan inte gör tillräckligt”

En pojke i Söderhamn mobbades i skolan i flera år. Under sommarlovet har pojken mått bra, men inför skolstarten så fortsatte kränkningarna. Till slut orkade han inte mer och tog en snara som hängde i ett träd på skolgården runt halsen för att visa att han fått nog.

Nu riktar mamman till den mobbade pojken stark kritik mot hur skolledningen har hanterat situationen. – Tänk om han hade lyckats och jag hade fått hem en död son. Det känns för jävligt, säger mamman.

Ända sedan första klass har pojken trakasserats av elever på skolan. Det var för sin mormor han berättade första gången om att elever hade hoppat på hans rygg, låst in honom och lagt sand i ryggsäcken.

– Det jobbigaste är när tårarna kommer och han berättar att så och så har de gjort. Vi känner oro att lämna honom till skolan, säger mormodern.

Läs mer P4 Gävleborg

Vi önskar er en trevlig och rofylld sommar!

Vi på Noll Tolerans Mot Mobbning  önskar er alla en trevlig och rofylld sommar.

Mobbades – fick själv tvätta bort elakt klotter

Eleven mobbades och kallades ”smutsig bög”. Men rektorn ska inte ha försökt att stoppa trakasserierna. I stället uppmanades eleven att själv tvätta bort det kränkande klottret, enligt en anmälan.

Eleven skriver i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) att hen blev kränkt och mobbad under 2012 och 2013 – utan att skolan reagerade. Eleven gick under tiden i åttan och nian i en skola i Göteborg.

Aftonbladet – Läs artikeln i sin helhet 

Var fjärde barn kränkt på nätet

Var fjärde barn eller tonåring har fått kränkande meddelanden på nätet och en av tio tjejer har råkat ut för att en vuxen kontaktat dem på nätet och velat prata om sex. Det visar den rapport, ”Ung röst”, som Rädda Barnen nu presenterar.  Nästan 24.000 barn och ungdomar från sjätte klass och upp till gymnasiet har deltagit i enkäten. 17 proc av flickorna har haft ätstörningar, vilket är en högre siffra än tidigare. Samtidigt uppger 20 procent av de tillfrågade flickorna att de har oro för att skada sig själva.   SVT Text 23/4

Mobbningen i skolan är vuxenvärldens skamfläck

Dagens samhälle| Debatt

”Jag hatade allt vad skolan hette och ville inte gå dit. Där fanns mina plågoandar. De flesta morgnar under flera år vaknade jag med ångest. Det som har förundrat mig i alla år är att ingen vuxen, ingen lärare eller så, har sett vad som pågått”, skrev en elev i ett brev. Men så ska ingen behöva skriva. Att inte på alla plan motarbeta mobbning och kränkning betyder ett tyst erkännande. Inget är viktigare för skolan än kampen mot mobbningen, skriver Christer Olsson, kurator och psykolog.

Läs mer  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/mobbningen-i-skolan-aer-vuxenvaerldens-skamflaeck-8213

Ny rapport: Nätmobbning vanligast på Facebook

myNEWSdesk:

Var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar på nätet det senaste året enligt Friends och Symantecs Nätrapport som släpps idag. Hårdast utsatta är tonårstjejer som spenderar mycket tid i sociala medier, i den gruppen har varannan blivit utsatt det senaste året. Flest kränkningar sker på Facebook och de är ofta kopplade till barnets utseende eller intresse.

Nätrapporten genomförs för andra året i rad och kartlägger ungas vanor och beteende på nätet. Rapporten baseras på en riksrepresentativ undersökning genomförd av SIFO där 1070 unga i åldern 10-16 år svarat på frågor om sina nätvanor. Studien visar att det är vanligare att tjejer utsätts för nätkränkningar (37 %) än killar (28 %). Mest utsatta är tjejer i åldern 13-16 år där över hälften har blivit kränkta på nätet det senaste året, varav en femtedel vid upprepade tillfällen.

– Det finns stora problem med sidor som startas i sociala medier där det sprids rykten eller skrivs taskiga kommentarer, och tonårstjejer är de som främst ligger i riskzonen för att utsättas för kränkningar. I denna grupp är det även fyra gånger så vanligt att ha råkat ut för sexuella trakasserier, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.

Vanligast med kränkningar på Facebook
Facebook är det forum där flest unga har blivit utsatta för kränkningar. Utöver Facebook så skiljer det sig åt mellan pojkar och flickor, bland pojkar är det vanligt med kränkningar inom spelvärlden medan tjejer i större utsträckning utsätts i forum som KiK och Instagram. Den vanligaste sortens kränkningar är taskiga kommentarer kopplade till utseende eller intressen.

–  Stora forum som Facebook måste ta mer ansvar när det kommer till nätkränkningar. Vi uppmanar unga som blivit utsatta för nätkränkningar att anmäla, och då är det även viktigt att forumen tar anmälningarna på allvar och stänger ner kränkande sidor vilket de inte är tillräckligt bra på idag, säger Lars Arrhenius.

Vuxna måste ta mer ansvar 
Var fjärde ung berättar att deras lärare varken har tagit upp hur man bör vara mot andra i sociala medier, eller vad man kan göra om man blivit kränkt. Intresset från föräldrar är större, sex av tio säger att deras föräldrar tagit upp att det är viktigt att vara schysst mot andra i sociala medier.

–  Vuxna har en viktig roll att spela genom att ge unga råd om hur man bör bete sig på nätet. Det är även viktigt att ta upp de enkla säkerhetsåtgärder som kan tas för att skydda sin digitala profil och sin information, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist Symantec.

Läs Nätrapporten i sin helhet här: www.friends.se/natrapporten


Vanligaste forumen för kränkningar
1. Facebook
2. Spelvärlden
3. KiK
4. Instagram
5. Ask.fm

Friends och Symantecs tips till föräldrar
1.  Visa intresse för barn och ungas liv på nätet.
2.  Var en positiv förebild
3.  Erbjud ditt stöd och visa att du finns där om någonting händer
4.  Använd anmälningsfunktioner som finns i forum
5.  Polisanmäl vid grova kränkningar