Kan man gottgöra sina synder?

Youtubern och TV-profilen Alexander Hermansson reser runt i landet för att tala om mobbning – men varför? En gång i tiden var Alexander själv en mobbare, något han djupt ångrar och har burit med sig i hela sitt liv. Idag använder han sina erfarenheter för att nå ut till barn som mobbar, i hopp om att de ska känna igen sig och hitta modet att sluta.

Under den gångna veckan besökte Alexander Luleå där han, tillsammans med Stiftelsen Friends, höll en föreläsning inför 1500 skolbarn. Målet var att ge barnen verktyg för att stå emot mobbning. Föreläsningen var en del av ett större initiativ där barnen utbildas genom både show och lärorika moment, för att stärka deras mod att agera.

Barnens reaktioner var positiva. Lilly Edlund, en av eleverna som deltog, kommenterade: ”Jag tog verkligen in vad han menade, jag förstod verkligen.” En annan elev påpekade att de råd Alexander delade med sig av skulle vara till stor hjälp om en liknande situation skulle uppstå. 

Här är några av Alexanders bästa tips:

1. Säg hej! – Ett enkelt men kraftfullt sätt att sprida glädje. Alla kan göra det, var som helst och när som helst.

2. Vänd dig till en vuxen – Det är viktigt att både barn och vuxna är i samma lag och samarbetar. Vuxna ska finnas där för att göra skillnad.

3. Säg ifrån! – Våga stå upp för dig själv och andra genom att säga ifrån. Det kan vara svårt och läskigt, men ju mer man övar, desto lättare blir det.

Genom att dela sina personliga erfarenheter hoppas Alexander kunna inspirera och ge barnen verktyg att ta ställning mot mobbning, och på så sätt skapa en bättre och tryggare skolmiljö.