”Man är deras slav”

Aftonbladet publicerade en granskning tidigare i veckan om det stora klädkedjan Zara och de missförhållanden som finns inom kedjan. 39 anställda och före detta anställda har intervjuats och de berättar om mobbning och utskällningar från cheferna och hur de blivit förnedrade. En anställd fick stå i en ruta som inte var större än en halv kvadrat under ett helt arbetspass för att packa upp kläder och var tvungen att be om lov för att gå på toaletten till exempel. En annan anställd fick en utskällning inför kunder för kläderna inte var fina nog. 

Daniel Karakas som är ombudsman på Handels säger till Aftonbladet: ”Det är så mycket skit som händer där hela tiden. Jag har ungefär 500 arbetsplatser som jag är ansvarig ombudsman för. Från de andra ställena får jag in ungefär ett ärende om året. Från Zara får jag in ett ärende varje vecka.”,

Tecken på att någon blir mobbad på jobbet:

  • Personen är den konstanta hackkycklingen
  • Personen blir utfryst av kollegor eller chefen
  • Personen blir nedvärderad av kollegor eller chefen
  • Rykten sprids på arbetsplatsen om personen

Vad ska man göra om man blir mobbad eller om man ser att någon bli mobbad?

Känner du dig mobbad? Kontakta din närmsta chef och berätta om din situation, prata även med ditt skyddsombud. Är det din chef som mobbar dig? Då ska du kontakta en högre chef. Har ni företagshälsovård? Kontakta dem också.

Märker du att någon blir mobbad så ska du säga ifrån, det är mycket viktigt. Om man bevittnar mobbning på en arbetsplats och inte berättar så finns det risk att man själv börjar må dåligt. Berätta även för din närmaste chef och kontakta skyddsombudet.