Mobbning statistik 2024

Friends senaste rapport för 2024 avslöjar en skrämmande sanning: nästan hälften av alla skolelever, närmare bestämt 46 procent, har under de senaste månaderna blivit utsatta för mobbning eller kränkningar. Dessa siffror speglar inte bara ett alarmerande samhällsproblem utan har också lett till allvarliga konsekvenser för våra barn och unga, med ökande psykisk ohälsa, ökad skolfrånvaro och försämrade betyg som följd.

Särskilt oroande är att tolv procent av de elever som utsatts för mobbning eller kränkning har misslyckats i minst ett av kärnämnena, vilket är dubbelt så många jämfört med barn som inte utsatts. Dessutom visar det sig att av tio elever som presterar dåligt på prov har sju varit offer för mobbning. Detta pekar tydligt på hur djup och omfattande mobbningens negativa effekter är på elevers utbildning.

Mobbning driver också fler elever bort från skolan. En fjärdedel av alla elever väljer att stanna hemma för att de känner sig otrygga, och bland dem

som upplever mobbning flera gånger i skolan eller online har sex av tio elever stannat hemma, varav 18 procent har återkommande skolfrånvaro. Denna frånvaro riskerar att förstöra deras chanser att klara skolan, vilket i sin tur kan påverka deras framtid negativt.

Det mest oroande är dock den psykiska ohälsan som följer med mobbning och kränkningar. Rapporten visar att 23 procent av de utsatta barnen visar tecken på depression och 17 procent lider av ångest. Om vi ser till hela elevpopulationen, är det åtta procent som kämpar med psykisk ohälsa, en siffra som är för hög för att ignoreras.

Vi står inför en enorm utmaning. Friends har tidigare beräknat att mobbning kommer att kosta staten 46 miljarder kronor under de kommande 30 åren, men med den snabba digitala utvecklingen befarar vi att kostnaderna kan bli ännu högre.

Vad kan vi göra för att stoppa mobbningen?

Rapporten presenterar flera strategier för att bekämpa mobbning, inklusive tidiga insatsmekanismer och ett långsiktigt arbete för att motverka problemet i skolan. Vi på Noll Tolerans mot Mobbning ser detta som en akut fråga som kräver omedelbar handling. Vi är fast beslutna att arbeta för att utrota mobbning, men vi kan inte göra det ensamma. Det krävs mer resurser och stöd från högre instanser för att få bort mobbningen och skapa en tryggare skolmiljö.