En ny undersökning visar att mer än hälften av Sveriges byggarbetare har upplevt någon form av mobbning, kränkning eller särbehandling. Nu vill facket se en stor förändring i branschen.
Byggnads Skåne har gjort en enkätundersökning där man besökte över 1 200 arbetsplatser för att se hur miljön är bland de svenska byggarbetarna. Resultatet chockar, mer än hälften av alla deltagare sade sig ha upplevt någon form av mobbning eller särbehandling. När Byggnads Skåne dykte lite djupare i problemet och konfronterade cheferna om problemet så fick de en helt annan bild, cheferna berättade att sådant beteende inte förekommer på deras arbetsplats trots att bevis har lagts fram.
Robert Nilsson som företräder Byggnads Skåne berättade att han nästan blev tårögd när en kvinna berättade vad hon hade behövt gå igenom när hon arbetade som byggare. Anders Gärdsmark som är regionchef på Byggföretagen tror att problemet ligger i bristen på mångfald, bland annat för att det är en mansdominerad bransch och att sektorn hade mått gott av att bryta den trenden. Han poängterar också att män är sämre på att prata med varandra och det är något som måste förändras.
Någon som upplevt att det är en mansdominerad bransch är ”Gustav”. Hans senaste projekt började bra men att det sedan gick utför, bland annat upplevde han att språket blev grovt och skämten gick över till kränkningar. ”Gustav” poängterar att man förväntas hugga tillbaka men att det inte ligger i hans natur, ”Gustav” ville prata med sin chef om detta men var rädd att han skulle ses som en mes.
- Problemet är att man förväntas vara tuff och inte visa att man tar illa vid sig. Det leder till stress och ångest.
Vi på NTM ser mycket allvarligt på detta och är förbryllade över den nya statistiken. Det är svårt att greppa att mer än hälften av alla byggarbetare har upplevt mobbning och särbehandling och man bör snarast ta tag i problemet innan det eskalerar.