Skolpjäs om homosexualitet stoppad i USA…

När eleverna på en grundskola i Wyoming ville sätta upp en pjäs där det fanns inslag av homosexualitet satte skolans styrelse stopp.

Pjäsen handlar om en kille som efter att ha mobbats på grund av att han var homosexuell valde att ta sitt liv. En historia som skulle kunna vara tagen ur verkligheten eftersom ett alldeles för stort antal personer varje år genomgår liknande öden.

Eleverna på skolan hade förberett sig flera månader men samma vecka som de skulle ha premiär blev det stopp. Den 12-årige eleven Oliver Baez tycker att det är hemskt och att beslutet tydligt visar att skolstyrelsen inte tycker att HBTQ ska vara en del av skolan och samhället.
Det är inte första gången som samma skola stänger ned en pjäs med HBTQ-tema.

Historien fick ändå ett fint slut. Ett gymnasium bjöd in teatergruppen och föreställningen kunde genomföras.

Vi har tidigare tagit upp den starka kopplingen mellan mobbning och starkt ökad risk för självmord. Bland annat har vi refererat Björn Johansson, lektor på Örebro Universitet, som i sin forskning kunnat belägga att mobbning är en stark riskfaktor när det kommer till självmord bland unga. Han har belyst hur en mobbningssituation kränker en persons hela sociala varande, den kränker värdigheten och triggar i gång skuld och skam.