Stor gymkedja anklagas för mobbning och nedsättande behandling av sina anställda

Roligt på jobbet samtidigt som man får vara med och bidra till ett friskare Sverige.
Så skriver en av Sveriges största gymkedjor på sin hemsida. Men ett avslöjande från Aftonbladet visar en helt annan bild.

I förra veckan publicerade stor Aftonbladets granskningen av en av landets största  gymkedjor. Tidningen avslöjande missförhållande som handlade om härskartekniker, sexism och mobbning. Totalt vittnade 29 anställda i olika städer. ”Jag vet inte hur många gånger jag har gråtit på jobbet. Stressen att någon ska komma och ’sätta dit dig’ gör att man till slut inte pallar, och bara bryter ihop.”
Så säger ett vittne om miljön på arbetsplatsen. Samma vittne berättar att hon fick höra av sin närmaste chef att hon hade för liten rumpa och borde träna den mer och att hon (chefen) skulle sparka receptionisten för att hon var för tjock. En mellanchef påpekar att det är specifikt de unga som kedjan försöker bryta ned, och att det var därför hon valde att sluta. Hon berättar även för Aftonbladet att kedjan är hälsobranschens största luftslott. Detta är bara ett axplock av de anklagelser som berättades.

Innan avslöjandet publicerades försökte tidningen kontakta grundaren och VD:n för bolaget som då sa att det inte fanns någon grund för anklagelserna och betonade att bolaget är 26 år och att folk alltid har tyckt saker. Efter avslöjandet uttalade han sig annorlunda och sade att han tar detta på största allvar och att man kopplar in ledning och HR när sådan information når honom.

I kedjans uppförandekod står bland annat att de står för nolltolerans när det kommer till mobbning, trakasserier eller annan kränkande särbehandling på sina arbetsplatser.

Vi på Nolltolerans mot Mobbning skulle säga att de inte verkar leva upp till den koden.

Tecken på att någon blir mobbad på jobbet:

  • Personen är den konstanta hackkycklingen
  • Personen blir utfryst av kollegor eller chefen
  • Personen blir nedvärderad av kollegor eller chefen
  • Rykten sprids på arbetsplatsen om personen

Vad ska man göra om man blir mobbad eller om man ser att någon bli mobbad?

Känner du dig mobbad? Kontakta din närmsta chef och berätta om din situation, prata även med ditt skyddsombud. Är det din chef som mobbar dig? Då ska du kontakta en högre chef. Har ni företagshälsovård? Kontakta dem också.

Märker du att någon blir mobbad så ska du säga ifrån, det är mycket viktigt. Om man bevittnar mobbning på en arbetsplats och inte berättar så finns det risk att man själv börjar må dåligt. Berätta även för din närmaste chef och kontakta skyddsombudet.